Cynamonowa focaccia z orzechami

Cynamonowa focaccia z orzechami

Cynamonowa focaccia z orzechami to słodka wersja klasycznego włoskiego wypieku. Pachnąca cynamonem, z chrupiącymi orzechami, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych cynamonek.

Sprawdź, jak przygotować foccacię o wymiarach 25 x 30 cm 🙂

Ciasto

Do przygotowania foccacii potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej (o 13% zawartości białka),
  • 330 ml zimnej wody (270 ml i 60 ml osobno),
  • 6 g soli,
  • 5 g suchych drożdży,
  • 12 g oliwy z oliwek.

Masa cynamonowa

Do przygotowania masy cynamonowej potrzebujesz:

  • 15 g cynamonu,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 g masła,
  • 40 g orzechów włoskich.


Dodatkowo: oliwy do wysmarowania pojemnika.

Przygotowanie:

  • Wodę (270ml) wymieszaj i zagnieć z mąką (ciasto nie będzie jednolite).
  • Ciasto przykryj folią i odstaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie pozostałą część wody wymieszaj z drożdżami, dodaj je do powstałego ciasta wraz z solą i oliwą, zagnieć do połączenia składników.
  • Ciasto ponownie przykryj folią i odstaw na 30 minut.
  • Zwilż dłonie wodą i przystąp do składania ciasta.
  • Złap brzegi ciasta i rozciągając do góry przełóż na przeciwległy brzeg. Nie rozciągaj ciasta na siłę, aby nie rozerwać wiązań. Zrób tak z każdej ze stron (cztery strony) i powtórz czynność trzy razy.
  • Przykryj folią i pozostaw na 30 minut.
  • Czynność powtarzaj 5 razy. Każde Składanie spowoduje, że ciasto stanie się bardziej elastyczne.
  • Duży plastikowy pojemnik wysmaruj oliwą.
  • Przełóż do niego ciasto i zakryj wieczkiem lub szczelnie folią.
  • Ciasto wstaw do lodówki na 16 godzin.
  • Po wyrośnięciu ciasta w lodówce, wyjmij je na blat i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto wyłóż na blachę wylożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozciągające brzegi. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu (np. pod kołdrą) do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj masę z cynamonem.
  • W miseczce wymieszaj cynamon i cukier.
  • Rozpuść palone masło rozpuść i dodaj do miseczki z cukrem. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Piekarnik nastaw i rozgrzej do 200°C (góra-dół).
  • Gdy ciasto wyrośnie, przelej na nie masę cynamonową i palcami zrób wgłębienie w cieście.
  • Na ciasto wyłóż kawałki orzechów włoskich, delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Focaccię wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 30 minut, uważając aby jej nie spalić.



Smacznego! 🙂

Cynamonowa focaccia z orzechami
Przewijanie do góry