Sernik pumpkin spice latte

Sernik pumpkin spice latte

Sernik Pumpkin Spice Latte to idealne połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi przyprawami, kojarzącymi się z jesienią. Przygotowany na bazie kremowego serka, wzbogacony o puree z dyni, kawę oraz mieszankę cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, zachwyca nie tylko smakiem, ale i zapachem.

Sprawdź, jak przygotować sernik o średnicy 24 cm 🙂

Spód

Do przygotowania spodu potrzebujesz:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 1 jajka,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa

Do przygotowania masy serowej potrzebujesz:

  • 1 kg serka śmietankowego typu Philadelphia,
  • 300 g purée z dyni,
  • 4 jajek
  • 160 g brązowego cukru,
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 20 g kawy rozpuszczalnej,
  • 45 g skrobii kukurydzianej,
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie i zagnieć.
  • Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia umieść ciasto i dokładnie wyklej dno tortownicy i jej brzegi.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
  • Wszystkie składniki na masę serową umieść w dużej misce i zblenduj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
  • Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej ciastem.
  • Piecz przez ok. 60 minut.
  • Upieczony sernik wystudź.
  • Zimny sernik udekoruj kremem cynamonowym i pekanami.



Dodatkowo do dekoracji sernika możesz wykorzystać orzechy pekan i krem cynamonowy z tego przepisu.



Smacznego! 🙂

Przewijanie do góry