
Sernik Pumpkin Spice Latte to idealne połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi przyprawami, kojarzącymi się z jesienią. Przygotowany na bazie kremowego serka, wzbogacony o puree z dyni, kawę oraz mieszankę cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, zachwyca nie tylko smakiem, ale i zapachem.
Sprawdź, jak przygotować sernik o średnicy 24 cm 🙂
Spód
Do przygotowania spodu potrzebujesz:
- 200 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 125 g masła,
- 1 jajka,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa
Do przygotowania masy serowej potrzebujesz:
- 1 kg serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 300 g purée z dyni,
- 4 jajek
- 160 g brązowego cukru,
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 20 g kawy rozpuszczalnej,
- 45 g skrobii kukurydzianej,
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie i zagnieć.
- Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia umieść ciasto i dokładnie wyklej dno tortownicy i jej brzegi.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
- Wszystkie składniki na masę serową umieść w dużej misce i zblenduj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej ciastem.
- Piecz przez ok. 60 minut.
- Upieczony sernik wystudź.
- Zimny sernik udekoruj kremem cynamonowym i pekanami.
Dodatkowo do dekoracji sernika możesz wykorzystać orzechy pekan i krem cynamonowy z tego przepisu.
Smacznego! 🙂
