Tarta rabarbarowo-pistacjowa

Porcje: 12
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Tarta rabarbarowo-pistacjowa


Tarta rabarbarowo-pistacjowa to deser, który łączy w sobie elegancję i sezonową świeżość. Na delikatnym, kruchym spodzie znajdziesz pieczony krem pistacjowy o głębokim, orzechowym smaku. Całość przykrywa intensywnie owocowa warstwa konfitury z rabarbaru i malin, która wnosi lekko kwaśny, wyrazisty akcent. Wierzch tarty pokrywają cienkie plasterki rabarbaru tworząc misterną, lśniącą dekorację.

To tarta, która przyciąga spojrzenia i zostaje w pamięci od pierwszego kęsa.

Tarta rabarbarowo-pistacjowa

Tarta rabarbarowo-pistacjowa to połączenie kruchego spodu, pieczonego kremu pistacjowego i owocowej konfitury z rabarbaru i malin. Całość wieńczy misternie ułożony, błyszczący rabarbar, który nadaje deserowi wyjątkowego charakteru.

Sprawdź, jak przygotować 12 porcji tarty (26 cm) ;)

Tarta rabarbarowo-pistacjowa
Czas przygotowania 80 minut Czas pieczenia 20 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 12

Składniki

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

Do przygotowania zapiekanego kremu pistacjowego będziesz potrzebować:

Do przygotowania konfitury rabarbawowo-malinowej będziesz potrzebować:

Do przygotowania warstwy rabarbarowej będziesz potrzebować:

Do przygotowania syropu do laminacji rabarbaru będziesz potrzebować:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. W misce umieść mąkę, cukier puder, sól i zimne masło. Wyrabiaj palcami lub mikserem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Dodaj jajka i wyrób szybko na jednolite ciasto.
  3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm.
  4. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Następnie przełóż schłodzone ciasto do formy na tartę, równomiernie je dociskając.
  6. Wstaw formę do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę, aż ciasto całkowicie zamarznie.

Wypiekanie spodu:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
  2. Zamrożone ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  3. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie zapiekanego kremu pistacjowego:

  1. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem przez ok. 3 minuty.
  2. Dodaj mąkę migdałową i zmielone pistacje, miksuj jeszcze minutę.
  3. Dodaj jajka i miksuj do połączenia składników.
  4. Wyłóż krem na wystudzony spód i wyrównaj.

Wypiekanie kremu:

  1. Nagrzej piekarnik do 160°C (grzanie góra-dół).
  2. Wstaw tartę i piecz przez 20 minut.
  3. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie konfitury rabarbarowo-malinowej:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki.
  2. W garnku umieść rabarbar, maliny i cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż owoce się rozpadną.
  3. Dodaj agar i gotuj jeszcze 1 minutę.
  4. Wyłóż konfiturę na wystudzoną tartę i równomiernie rozprowadź.

Dekoracja z rabarbaru:

  1. Za pomocą obieraczki pokrój rabarbar na cienkie paski.
  2. Zagotuj wodę z cukrem i malinami, a następnie przecedź przez sitko.
  3. Zagotuj przecedzony syrop ponownie i wrzuć do niego paski rabarbaru. Gotuj 1–2 minuty – uważaj, aby się nie rozpadły.
  4. Wyjmij rabarbar na papier do pieczenia i ostudź.
  5. Gotowe plastry rabarbaru ułóż na tarcie tworząc dekoracyjny wzór. Nadmiar rabarbaru odetnij.

Przygotowanie syropu do laminacji:

  1. Zalej żelatynę zimnym syropem (z gotowania rabarbaru) i odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Pozostały syrop zagotuj i zalej nim napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie i ostudź do 25°C.

Laminowanie:

  1. Za pomocą pędzelka rozprowadź syrop z żelatyną na rabarbarowej dekoracji.
  2. Wstaw tartę do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Słowa kluczowe: rabarbar, pistacje, migdały
Przewijanie do góry