Flan z karmelizowanymi brzoskwiniami

Porcje: 10
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Flan z karmelizowanymi brzoskwiniami


Ten flan z karmelizowanymi brzoskwiniami na kruchym cieście to połączenie delikatności i elegancji, które zachwyci każdego miłośnika deserów. Gładkie, kremowe wnętrze o wyrazistym aromacie wanilii rozpływa się w ustach, tworząc idealny kontrast z maślanym spodem. Całość dopełniają karmelizowane brzoskwinie, które dodają słodyczy, świeżości i lekkiej kwasowości.
Każdy kęs to połączenie słodyczy, świeżości i maślanej delikatności.

Flan z karmelizowanymi brzoskwiniami

Ten flan na kruchym cieście zachwyca jedwabistą konsystencją i eleganckim smakiem. Maślany spód idealnie współgra z kremowym wnętrzem pełnym aromatu wanilii. Całość dopełniają karmelizowane brzoskwinie, dodając deserowi świeżości.

Sprawdź, jak przygotować 10 porcji flanu ;)

Flan z karmelizowanymi brzoskwiniami
Przypnij przepis
0 Dodaj do ulubionych
Czas przygotowania 50 minut Czas pieczenia 50 minut Temperatura pieczenia: 170  C Porcje: 10

Składniki

Do przygotowania kruchego ciasta będziesz potrzebować:

Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:

Do przygotowania karmelizowanych brzoskwiń będziesz potrzebować:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski lub malaksera wsyp mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sól oraz cukier.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj pulsacyjnie, aż powstanie "mokry piasek" (kruszonka).
  3. Wlej jajka i mleko do kruszonki.
  4. Szybko zagnieć ciasto, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą kulę.
  5. Spłaszcz ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  6. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę (dno i boki). Na czas przygotowania nadzienia wstaw go do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Do garnka wlej mleko, śmietankę, dodaj mniejszą część cukru oraz ziarenka i laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż płyn będzie bardzo gorący (prawie wrzący).
  2. W dużej misce ubij trzepaczką jajka, żółtka oraz pozostałą, większą część cukru na jasną masę. Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj bardzo dokładnie, aby pozbyć się grudek.
  3. Wyjmij łupinę wanilii z gorącego mleka. Wlej część gorącego płynu do masy jajecznej, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.

  4. Przelej całą zawartość miski z powrotem do garnka z resztą mleka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (szczególnie po dnie) aż masa zgęstnieje i osiągnie temperaturę 82°C.

  5. Gorące nadzienie przelej na schłodzone ciasto.

Wypiekanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C (góra-dół).
  2. Od razu po wylaniu nadzienia wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 minut.

Schładzanie:

  1. Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Przygotowanie karmelizowanych brzoskwiń:

  1. Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki (np. w ósemki).
  2. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
  3. Wrzuć pokrojone brzoskwinie. Smaż przez chwilę, aż owoce zmiękną.
  4. Wlej sok z cytryny. Smaż jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.

Dekorowanie:

  1. Wystudzone owoce przełóż na zastygnięty flan.
Słowa kluczowe: wanilia, brzoskwinie, masło
Przewijanie do góry