
Ten flan z karmelizowanymi brzoskwiniami na kruchym cieście to połączenie delikatności i elegancji, które zachwyci każdego miłośnika deserów. Gładkie, kremowe wnętrze o wyrazistym aromacie wanilii rozpływa się w ustach, tworząc idealny kontrast z maślanym spodem. Całość dopełniają karmelizowane brzoskwinie, które dodają słodyczy, świeżości i lekkiej kwasowości.
Każdy kęs to połączenie słodyczy, świeżości i maślanej delikatności.
Flan z karmelizowanymi brzoskwiniami
Ten flan na kruchym cieście zachwyca jedwabistą konsystencją i eleganckim smakiem. Maślany spód idealnie współgra z kremowym wnętrzem pełnym aromatu wanilii. Całość dopełniają karmelizowane brzoskwinie, dodając deserowi świeżości.
Sprawdź, jak przygotować 10 porcji flanu ;)
Składniki
Do przygotowania kruchego ciasta będziesz potrzebować:
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:
Do przygotowania karmelizowanych brzoskwiń będziesz potrzebować:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
-
Do miski lub malaksera wsyp mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sól oraz cukier.
-
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj pulsacyjnie, aż powstanie "mokry piasek" (kruszonka).
-
Wlej jajka i mleko do kruszonki.
-
Szybko zagnieć ciasto, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą kulę.
-
Spłaszcz ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez 30 minut.
-
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę (dno i boki). Na czas przygotowania nadzienia wstaw go do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
-
Do garnka wlej mleko, śmietankę, dodaj mniejszą część cukru oraz ziarenka i laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż płyn będzie bardzo gorący (prawie wrzący).
-
W dużej misce ubij trzepaczką jajka, żółtka oraz pozostałą, większą część cukru na jasną masę. Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj bardzo dokładnie, aby pozbyć się grudek.
-
Wyjmij łupinę wanilii z gorącego mleka. Wlej część gorącego płynu do masy jajecznej, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
-
Przelej całą zawartość miski z powrotem do garnka z resztą mleka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (szczególnie po dnie) aż masa zgęstnieje i osiągnie temperaturę 82°C.
-
Gorące nadzienie przelej na schłodzone ciasto.
Wypiekanie:
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C (góra-dół).
-
Od razu po wylaniu nadzienia wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 50 minut.
Schładzanie:
-
Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i schładzaj przez kilka godzin w lodówce.
Przygotowanie karmelizowanych brzoskwiń:
-
Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki (np. w ósemki).
-
Na patelni rozpuść masło z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
-
Wrzuć pokrojone brzoskwinie. Smaż przez chwilę, aż owoce zmiękną.
-
Wlej sok z cytryny. Smaż jeszcze chwilę, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź.
Dekorowanie:
-
Wystudzone owoce przełóż na zastygnięty flan.
