Czekoladowe rollsy ze śliwką

Porcje: 11
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Czekoladowe rollsy to wypiek, którego musisz spróbować
Czekoladowe rollsy ze śliwką

Czekoladowe rollsy ze śliwką

Jeśli uwielbiasz czekoladowe wypieki to z pewnością zakochasz się w tych czekoladowych rollsach ze śliwką. Mięciutkie, pachnące i nieprawdopodobnie przepyszne zawijańce to świetna alternatywa dla klasycznych cynamonek, bo zamiast cynamonu znajdziesz w nich mnóstwo czekoladowego aromatu i podsmażone na maśle śliwki, które nadają temu wypiekowi wyjątkowego charakteru.

Sprawdź, jak przygotować 11 rollsów :)

Czekoladowe rollsy ze śliwką
Czas przygotowania 60 minut Czas pieczenia 25 minut Czas oczekiwania 820 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 11 Kalorie: 647

Składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło rozpuść i wystudź.
  2. Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieść w misie i zagnieć.
  3. Dodaj masło i zagniataj do powstania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto umieść w wysokiej misce, przykryj folią i umieść w lodówce na 12 godzin.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Śliwki umyj i usuń pestki, a następnie pokrój na mniejsze plasterki.
  2. Na patelni umieść masło, gdy się rozpuści dodaj śliwki i podsmaż je, co jakiś czas mieszając aż owoce będą miękkie.
  3. Usmażone śliwki pozostaw do całkowitego wystygnięcia (jeśli owoce będą ciepłe to masa maślano-kakaowa rozpuści się i wypłynie z rollsów).
  4. Miękkie masło, cukier i kakao umieść w osobnej miseczce i dokładnie wymieszaj.

Formowanie:

  1. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubość ok. 1 cm.
  2. Powstałą masę maślano-kakaową rozsmaruj na cienką warstwą na cieście, pozostawiając 5 cm bok ciasta bez masy.
  3. Śliwki rozprowadź po warstwie z kakao.
  4. Zawiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od strony z nadzieniem.
  5. Rollsy wytnij przy pomocy nici (nóż zgniecie ciasto).

Wyrastanie i przygotowanie do piecznia:

  1. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia włóż rollsy, pozostawiając wolne przestrzenie, bo ciasto jeszcze urośnie.
  2. Przykryj ściereczką, umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. W wolne przestrzenie pomiędzy ciastem wlej śmietankę.

Wypiekanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
  2. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, na złoty kolor.
  3. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu i dekorowanie:

  1. Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce i ubij na puszystą masę.
  2. Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj na wystudzone rollsy.
  3. Tak przygotowany wypiek posyp kakao.
Słowa kluczowe: śliwki, czekolada, kakao, mascarpone
Przewijanie do góry