
Czekoladowe rollsy ze śliwką
Jeśli uwielbiasz czekoladowe wypieki to z pewnością zakochasz się w tych czekoladowych rollsach ze śliwką. Mięciutkie, pachnące i nieprawdopodobnie przepyszne zawijańce to świetna alternatywa dla klasycznych cynamonek, bo zamiast cynamonu znajdziesz w nich mnóstwo czekoladowego aromatu i podsmażone na maśle śliwki, które nadają temu wypiekowi wyjątkowego charakteru.
Sprawdź, jak przygotować 11 rollsów :)
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:
Do przygotowania kremu potrzebujesz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
-
Masło rozpuść i wystudź.
-
Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieść w misie i zagnieć.
-
Dodaj masło i zagniataj do powstania jednolitego ciasta.
-
Ciasto umieść w wysokiej misce, przykryj folią i umieść w lodówce na 12 godzin.
-
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie nadzienia:
-
Śliwki umyj i usuń pestki, a następnie pokrój na mniejsze plasterki.
-
Na patelni umieść masło, gdy się rozpuści dodaj śliwki i podsmaż je, co jakiś czas mieszając aż owoce będą miękkie.
-
Usmażone śliwki pozostaw do całkowitego wystygnięcia (jeśli owoce będą ciepłe to masa maślano-kakaowa rozpuści się i wypłynie z rollsów).
-
Miękkie masło, cukier i kakao umieść w osobnej miseczce i dokładnie wymieszaj.
Formowanie:
-
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubość ok. 1 cm.
-
Powstałą masę maślano-kakaową rozsmaruj na cienką warstwą na cieście, pozostawiając 5 cm bok ciasta bez masy.
-
Śliwki rozprowadź po warstwie z kakao.
-
Zawiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od strony z nadzieniem.
-
Rollsy wytnij przy pomocy nici (nóż zgniecie ciasto).
Wyrastanie i przygotowanie do piecznia:
-
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia włóż rollsy, pozostawiając wolne przestrzenie, bo ciasto jeszcze urośnie.
-
Przykryj ściereczką, umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
W wolne przestrzenie pomiędzy ciastem wlej śmietankę.
Wypiekanie:
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
-
Piecz przez ok. 25 - 30 minut, na złoty kolor.
-
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu i dekorowanie:
-
Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce i ubij na puszystą masę.
-
Gotowy krem umieść w rękawie cukierniczym i wyszprycuj na wystudzone rollsy.
-
Tak przygotowany wypiek posyp kakao.
śliwki, czekolada, kakao, mascarpone
