
Magdalenki przygotowane z tego przepsu możesz dodatkowo umieścić w foremkach wypełnionych wcześniej białą czekoladą (instrukcja, jak w tym przepisie: czekoladowe magdalenki z pomarańczą) lub jeść ciasteczka same.
Cytrynowe magdalenki z makiem
Magdalenki cytrynowe z makiem to eleganckie francuskie ciasteczka o maślanym smaku, wzbogacone orzeźwiającym cytrynowym aromatem i subtelnym dodatkiem maku. Ich delikatna struktura i wyrazisty smak sprawiają, że są idealne na każdą okazję.
Sprawdź, jak przygotować ok. 40 magdalenek :)
Składniki
Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
-
Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia (temperatura masła powinna mieć poniżej 50°C, gdy będziesz je później dodawać do masy).
-
Do miski wsyp cukier, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
-
Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
-
Do miski z cukrem dodaj jajka i przy pomocy rózgi kuchennej ubij je do połączenia składników.
-
Dodaj mleko i wymieszaj.
-
W osobnej misce umieść mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i mak, a następnie wymieszaj.
-
Suche składniki przesiej do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Gotową masę zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Formowanie:
-
Wysmaruj masłem formę do magdalenek przy pomocy pędzelka.
-
Wyłóż warstwę ciasta, do 2/3 wysokości każdego wgłębienia.
Wypiekanie:
-
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
-
Piecz ok. 14 minut lub do uzyskania złotego koloru.
-
Wystudzone ciasteczka wyjmij z formy.
