Cytrynowe magdalenki z makiem

Porcje: 40
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Magdalenki cytrynowe z makiem – delikatne i pełne smaku
Cytrynowe magdalenki z makiem



Magdalenki przygotowane z tego przepsu możesz dodatkowo umieścić w foremkach wypełnionych wcześniej białą czekoladą (instrukcja, jak w tym przepisie: czekoladowe magdalenki z pomarańczą) lub jeść ciasteczka same.

Cytrynowe magdalenki z makiem

Magdalenki cytrynowe z makiem to eleganckie francuskie ciasteczka o maślanym smaku, wzbogacone orzeźwiającym cytrynowym aromatem i subtelnym dodatkiem maku. Ich delikatna struktura i wyrazisty smak sprawiają, że są idealne na każdą okazję.

Sprawdź, jak przygotować ok. 40 magdalenek :)

Cytrynowe magdalenki z makiem
Przypnij przepis
0 Dodaj do ulubionych
Czas przygotowania 20 minut Czas pieczenia 14 minut Czas oczekiwania 3 godziny Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 40 Kalorie: 67

Składniki

Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia (temperatura masła powinna mieć poniżej 50°C, gdy będziesz je później dodawać do masy).

  2. Do miski wsyp cukier, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
  3. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
  4. Do miski z cukrem dodaj jajka i przy pomocy rózgi kuchennej ubij je do połączenia składników.
  5. Dodaj mleko i wymieszaj.
  6. W osobnej misce umieść mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i mak, a następnie wymieszaj.
  7. Suche składniki przesiej do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  8. Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Gotową masę zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Formowanie:

  1. Wysmaruj masłem formę do magdalenek przy pomocy pędzelka.
  2. Wyłóż warstwę ciasta, do 2/3 wysokości każdego wgłębienia.

Wypiekanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  2. Piecz ok. 14 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  3. Wystudzone ciasteczka wyjmij z formy.
Słowa kluczowe: cytryny, mak, migdały
Przewijanie do góry