
Ta babka z kremem czekoladowym i pomarańczą to prawdziwa gratka dla fanów intensywnych, głębokich smaków. Ciasto ma zwartą, lekko wilgotną strukturę przypominającą keks, skrywając w środku domowy dżem pomarańczowy, który nadaje babce lekko cytrusowej świeżości, przełamując słodycz czekolady. Całość dopełnia krem czekoladowy na bazie serka Philadelphia, który nadaje jej aksamitnego wykończenia.
Każdy kęs to połączenie czekolady, karmelizowanej nuty pomarańczy i maślanego ciasta, które idealnie komponuje się z filiżanką kawy. Wierzch babki pokryty kremem, oprószony kakao i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową sprawia, że będą stanowić idealną jadalną dekorację na świątecznym stole.
Babka z krem czekoladowym i pomarańczą
Ta babka z kremem czekoladowym i pomarańczą to deser o intensywnym, głębokim smaku. Zwarte, lekko wilgotne ciasto skrywa domowy dżem pomarańczowy, który przełamuje słodycz czekolady. Całość dopełnia aksamitny krem na bazie serka Philadelphia. Wierzch pokryty kremem, oprószony kakao i udekorowany skórką pomarańczową sprawia, że jest ona idealnym deserem na świąteczny stół.
Sprawdź, jak przygotować dwie babki ;)
Składniki
Do przygotowania ciast na babkę będziesz potrzebować:
Do przygotowania dżemu pomarańczowego będziesz potrzebować:
Do przygotowania kremu czekoladowego będziesz potrzebować:
Dodatkowo do dekoracji:
Przygotowanie
Przygotowanie dżemu pomarańczowego:
-
Pomarańcze dokładnie umyj i wyparz.
-
Z pomarańczy obierz skórkę bez białych części.
-
Obetnij końcówki pomarańczy i białe części, tak aby miąższ bez błonek był widoczny.
-
Wytnij każdą cząstkę miąższu bez błonek.
-
Do garnka wlej 1l wody, dodaj soli, zagotuj.
-
Do gotującej wody wrzuć skórkę pomarańczową i gotuj 10 minut.
-
Wylej wodę, pozostawiając skórkę w garnku i zalej kolejną porcją wody, gotuj kolejne 10 minut.
-
W osobnym garnku umieść cząstki pomarańczy i gotowaną skórkę.
-
Gotuj do częściowej redukcji soku.
-
Pomarańcze przelej do wysokiego naczynia i zblenduj.
-
Umieść ponownie w garnku i zagotuj.
-
Dodaj cukru i gotuj aż do zgęstnienia dżemu.
-
Przelej do pojemnika i przykryj folią w kontakcie.
-
Wystudzony dżem wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie ciasta:
-
Oddziel białka od żółtek.
-
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę.
-
Dodaj śmietanę wymieszaną z sodą, następnie wsyp mąkę i drożdże oraz wlej mleko. Wyrabiaj ciasto (końcówka hak) do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Dodaj masła i wyrabiaj do całkowitego połączenia składników.
-
Białka ubij z solą na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj w ciasto.
-
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
-
Gdy ciasto wyrośnie, dodaj skórkę pomarańczową i czekoladę, delikatnie wymieszaj.
-
Podziel na dwie równe części i przełóż do papilotek (średnica 11 cm).
-
Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia (aż wypełnią ¾ foremki).
Wypiekanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 170°C, grzanie góra-dół.
-
Piecz przez około 35 minut (lub do suchego patyczka).
-
Upieczone babki wystudź na kratce.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
-
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.
-
W misce połącz śmietankę z serkiem Philadelphia i wymieszaj.
-
Dodaj lekko przestudzoną czekoladę (ok. 25°C) i ubij na gładki krem.
-
Przełóż do worka cukierniczego.
Nadziewanie babek:
-
Odetnij górę babki i wydrąż środek.
-
Do środka nałóż dżem pomarańczowy, a następnie krem czekoladowy.
-
Przykryj górną częścią babki.
Dekorowanie:
-
Posmaruj wierzch babki resztą kremu czekoladowego.
-
Wstaw do lodówki na 30 minut, aby krem stężał.
-
Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
