
Żelka wiśniowa z całymi wiśniami
Chcesz przełamać słodycz swojego tortu lub ciasta czymś wyjątkowym? Żelka wiśniowa z całymi owocami doskonale zbalansuje smaki, dodając im odrobinę kwaskowej świeżości. Soczyste owoce i intensywny aromat wspaniale uzupełnią Twój deser.
Sprawdź, jak ją przygotować :)
Składniki
Do przygotowania żelki o średnicy 19 cm potrzebujesz:
Przygotowanie
-
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na ok. 15 minut do napęcznienia.
-
Wiśnie umieść w garnku, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie.
-
Dodaj sok z limonki i ponownie wymieszaj.
-
Przestań podgrzewać owoce i dodaj do nich napęczniałą żelatynę, wymieszaj.
-
Pozostaw do wystygnięcia.
-
Tak przygotowane owoce wylej do wcześniej przygotowanego rantu cukierniczego.
-
Umieść w lodówce na ok. 8 godzin do całkowitego zastygnięcia.
wiśnie, żelka
