Rolada z białym makiem

Porcje: 24
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
rolada z białym makiem


Delikatne, maślane ciasto drożdżowe skrywa w sobie bogate nadzienie z białego maku, miodu i orzechów, które smakiem przypomina rogale marcińskie przygotowywane z okazji 11 listopada. To wyjątkowy, jesienny wypiek, w którym puszyste ciasto idealnie współgra z intensywnym, słodkim nadzieniem, w którym główną rolę odgrywa trzykrotnie mielony, biały mak, a dodatek miodu, chrupiących orzechów włoskich i płatków migdałowych nadaje mu głębi. Całość wzbogaca wyrazisty aromat skórki pomarańczowej. Rolada po upieczeniu ma piękny, złoty kolor, a posypana migdałami jest po prostu obłędna! Spróbuj, a przekonasz się, że rolada z białym makiem nie ma sobie równych.

Rolada z białym makiem

Delikatne, maślane ciasto drożdżowe skrywa w sobie słodkie nadzienie z białego maku, miodu i orzechów, które smakiem przypomina rogale marcińskie. Trzykrotnie mielony mak, chrupiące orzechy i aromatyczna skórka pomarańczowa tworzą idealną kompozycję.

Sprawdź, jak przygotować 24 porcje rolady z białym makiem ;)

Czas przygotowania 60 minut Czas pieczenia 30 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 24

Składniki

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:

Do posmarowania rogali będziesz potrzebować:

Do dekoracji będziesz potrzebować:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki na ciasto, poza masłem, umieść w misie miksera i wyrób, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
  2. Następnie dodaj przestudzone masło i wyrabiaj dalej, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Biały mak wsyp do garnka i wlej mleko.
  2. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż mak wchłonie całe mleko.
  3. Następnie zmiel go trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia.
  4. Do zmielonego maku dodaj mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj.
  5. Na suchej patelni upraż migdały i orzechy włoskie, pozostaw do ostygnięcia, a potem posiekaj na drobne kawałki.
  6. W garnku rozpuść masło, dodaj mieszankę maku i migdałów, a następnie miód, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Powstałą masę odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajka i wymieszaj.
  8. Na koniec ubij białka na puszystą pianę i delikatnie połącz je z masą makową.

Formowanie rolady i wyrastanie:

  1. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób rękami.
  2. Blat podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 30 × 50 cm.
  3. Masę makową rozprowadź równomiernie po powierzchni, pozostawiając około 4 cm wolnego brzegu z jednej, dłuższej strony.
  4. Ciasto zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z nadzieniem.
  5. Przy pomocy nici przetnij rulon na pół – każda rolada powinna mieć około 25 cm długości.
  6. Rolady przełóż na matę do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wypiekanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzanie góra–dół).
  2. Żółtka dokładnie wymieszaj z mlekiem i posmaruj nimi wyrośnięte rolady.

  3. Posyp je płatkami migdałów, a następnie wstaw do piekarnika.

  4. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  5. Po upieczeniu wyjmij rolady z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Słowa kluczowe: migdały, pomarańcze, orzechy włoskie, miód, mak
Przewijanie do góry