Piernik staropolski długo dojrzewający

Porcje: 12
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Aromatyczny piernik, który nabiera charakteru z każdym dniem
piernik

Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik długo dojrzewający to świąteczny klasyk, który wymaga czasu, ale nagradza cierpliwość niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ciasto przygotowuje się wiele tygodni przed świętami, by mogło dojrzewać w chłodnym miejscu – dzięki temu nabiera głębokiego, korzennego charakteru i idealnej konsystencji. Taki piernik staje się bardziej miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny.

Sprawdź, jak go przygotować :)

piernik
Czas przygotowania 30 minut Czas pieczenia 15 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 12 Kalorie: 490

Składniki

Do przygotowania piernika potrzebujesz:

Do przygotowania przełożenia potrzebujesz:

Do przygotowania polewy czekoladowej potrzebujesz:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta długo dojrzewającego:

  1. W garnku umieść miód, cukier, cukier z wanilią i masło, całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, uważając, aby nie zagotować masy.
  2. Przyprawy korzenne umieść w miseczce i wymieszaj.
  3. Do gorącej masy dodaj przyprawy korzenne i dokładnie wymieszaj.
  4. Miodową masę wystudź do ok. 40℃ i przelej do szklanej miski.
  5. Do miodowej masy dodaj sól i wymieszaj.
  6. Do kubka wlej mleko i wymieszaj go z sodą.
  7. Mleko z sodą przelej do masy miodowej i wymieszaj.
  8. Jajka wybij do miski i wymieszaj do połączenia białka i żółtka.
  9. Jajka przelej do masy miodowej i wymieszaj.
  10. Do tak przygotowanej masy dodawaj partiami mąkę (u mnie 5 partii) i wszystko dokładnie wymieszaj. Do mieszania użyłam miksera, ale możesz to zrobić również łyżką.
  11. Gotowe ciasto piernikowe przykryj szczelnie folią spożywczą i nakłuj ją w kilku miejscach. Następnie przykryj całość materiałową ściereczką i pozostaw w lodówce na co najmniej 4 tygodnie.

Przygotowanie ciasta po dojrzewaniu:

  1. Podziel ciasto na 3 równe części.
  2. Z każdej części rozwałkuj prostokąt o wymiarach 15 cm x 25 cm i grubości 1 cm.

Wypiekanie i studzenie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
  2. Piecz każdy placek przez 18 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Po upieczeniu pozostaw placki do całkowitego wystygnięcia.

Przekładanie i przechowywanie:

  1. Pierwszy placek posmaruj połową dżemu pomarańczowego.
  2. Przykryj go drugim plackiem, lekko dociśnij.
  3. Drugi placek posmaruj pozostałym dżemem.
  4. Nałóż trzeci placek i ponownie dociśnij.
  5. Zawiń całość w folię spożywczą, dociśnij i obciąż (np. deską lub cięższym naczyniem).
  6. Tak przygotowany piernik przechowuj w lodówce. Dekorację wykonaj dzień przed świętami.

Przygotowanie polewy:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą, ciągle mieszając, aby masa była gładka i jednolita.

Dekorowanie:

  1. Wyjmij piernik z lodówki i odetnij brzegi, aby wyrównać ciasto.
  2. Polej wierzch piernika przygotowaną polewą czekoladową.
  3. Udekoruj według własnego pomysłu (np. pierniczkami, laską cynamonu, anyżem gwiaździstym, orzechami włoskimi, świeżą żurawiną i złotym brokatem).
Słowa kluczowe: przyprawy korzenne, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, miód, pomarańcza, czekolada
Przewijanie do góry