Pierniczki w lukrze

Porcje: 40
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Rozkoszne połączenie korzennych przypraw i żurawiny
pierniczki w lukrze

Pierniczki w lukrze

Czy jest coś bardziej świątecznego niż aromatyczne pierniczki? Tym razem proponuję Ci wersję z nadzieniem z żurawiny, które dodaje przyjemnej kwaskowatości, oraz lukrem, który idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie lubią lukrować pierników. Ich przygotowanie to doskonała okazja, by poczuć magię świąt i spędzić czas z bliskimi.

Sprawdź, jak przygotować 40 pierniczków :)

pierniczki w lukrze
Czas przygotowania 60 minut Czas pieczenia 10 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 40 Kalorie: 150

Składniki

Do przygotowania piernika potrzebujesz:

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

Do przygotowania lukru potrzebujesz:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta długo dojrzewającego:

  1. W garnku umieść miód, cukier, cukier z wanilią i masło, całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, uważając, aby nie zagotować masy.
  2. Przyprawy korzenne umieść w miseczce i wymieszaj.
  3. Do gorącej masy dodaj przyprawy korzenne i dokładnie wymieszaj.
  4. Miodową masę wystudź do ok. 40℃ i przelej do szklanej miski.
  5. Do miodowej masy dodaj sól i wymieszaj.
  6. Do kubka wlej mleko i wymieszaj go z sodą.
  7. Mleko z sodą przelej do masy miodowej i wymieszaj.
  8. Jajka wybij do miski i wymieszaj do połączenia białka i żółtka.
  9. Jajka przelej do masy miodowej i wymieszaj.
  10. Do tak przygotowanej masy dodawaj partiami mąkę (u mnie 5 partii) i wszystko dokładnie wymieszaj. Do mieszania użyłam miksera, ale możesz to zrobić również łyżką.
  11. Gotowe ciasto piernikowe przykryj szczelnie folią spożywczą i nakłuj ją w kilku miejscach. Następnie przykryj całość materiałową ściereczką i pozostaw w lodówce na co najmniej 4 tygodnie.

Formowanie ciasteczek:

  1. Ciasto podziel na dwie części.

  2. Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość 0,3 cm i wytnij ulubione wzory (u mnie śnieżynki).

  3. Weź jeden kawałek ciasta i na środku nałóż troszkę konfitury.

  4. Brzegi ciasta zwilż delikatnie wodą i przyłóż na nią drugi kawałek ciasta w tym samym kształcie i delikatnie sklej brzegi

Wypiekanie i studzenie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
  2. Każdą partię piecz przez 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

  3. Po upieczeniu pozostaw pierniczki do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowywanie lukru:

  1. Cukier puder i mleko umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Lukrowanie:

  1. Każdy pierniczek zanuż z dwóch stron w lukrze i poczekaj chwilkę aż lukier ścieknie.

  2. Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ścieknięcia nadmiaru lukru.

  3. Pierniczki przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Słowa kluczowe: przyprawy korzenne, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, miód, żurawina, lukier
Przewijanie do góry