
Pierniczki w lukrze
Czy jest coś bardziej świątecznego niż aromatyczne pierniczki? Tym razem proponuję Ci wersję z nadzieniem z żurawiny, które dodaje przyjemnej kwaskowatości, oraz lukrem, który idealnie sprawdzi się dla tych, którzy nie lubią lukrować pierników. Ich przygotowanie to doskonała okazja, by poczuć magię świąt i spędzić czas z bliskimi.
Sprawdź, jak przygotować 40 pierniczków :)
Składniki
Do przygotowania piernika potrzebujesz:
Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:
Do przygotowania lukru potrzebujesz:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta długo dojrzewającego:
-
W garnku umieść miód, cukier, cukier z wanilią i masło, całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, uważając, aby nie zagotować masy.
-
Przyprawy korzenne umieść w miseczce i wymieszaj.
-
Do gorącej masy dodaj przyprawy korzenne i dokładnie wymieszaj.
-
Miodową masę wystudź do ok. 40℃ i przelej do szklanej miski.
-
Do miodowej masy dodaj sól i wymieszaj.
-
Do kubka wlej mleko i wymieszaj go z sodą.
-
Mleko z sodą przelej do masy miodowej i wymieszaj.
-
Jajka wybij do miski i wymieszaj do połączenia białka i żółtka.
-
Jajka przelej do masy miodowej i wymieszaj.
-
Do tak przygotowanej masy dodawaj partiami mąkę (u mnie 5 partii) i wszystko dokładnie wymieszaj. Do mieszania użyłam miksera, ale możesz to zrobić również łyżką.
-
Gotowe ciasto piernikowe przykryj szczelnie folią spożywczą i nakłuj ją w kilku miejscach. Następnie przykryj całość materiałową ściereczką i pozostaw w lodówce na co najmniej 4 tygodnie.
Formowanie ciasteczek:
-
Ciasto podziel na dwie części.
-
Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość 0,3 cm i wytnij ulubione wzory (u mnie śnieżynki).
-
Weź jeden kawałek ciasta i na środku nałóż troszkę konfitury.
-
Brzegi ciasta zwilż delikatnie wodą i przyłóż na nią drugi kawałek ciasta w tym samym kształcie i delikatnie sklej brzegi
Wypiekanie i studzenie:
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół).
-
Każdą partię piecz przez 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
-
Po upieczeniu pozostaw pierniczki do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowywanie lukru:
-
Cukier puder i mleko umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Lukrowanie:
-
Każdy pierniczek zanuż z dwóch stron w lukrze i poczekaj chwilkę aż lukier ścieknie.
-
Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ścieknięcia nadmiaru lukru.
-
Pierniczki przełóż na papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
