Maślane ciasteczka z białą czekoladą

Porcje: 13
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Ciasteczka, które uzależniają już od pierwszego gryza!
Maślane ciasteczka z białą czekoladą


Maślane ciasteczka z białą czekoladą zaskakują delikatną chrupkością. Ich wyjątkowy smak podkreśla subtelny migdałowy akcent, a aksamitny krem z białej czekolady doskonale uzupełnia całość, rozpływając się w ustach. To idealne połączenie kontrastujących tekstur – kruchego ciasta i kremowego, czekoladowego kremu.

Są szybkie i proste do przygotowania, a efekt? Znikają z talerza szybciej niż zdążysz powiedzieć „Smacznego”!

Maślane ciasteczka z białą czekoladą

Maślane, lekko chrupiące ciasteczka. Ich sekretem jest subtelna migdałowa nuta, która nadaje im wyjątkowego charakteru oraz aksamitny krem z białej czekolady, który rozpływa się w ustach, idealnie dopełniając całość. Każdy kęs to idealne połączenie tekstur – chrupkość ciasta i delikatnej kremowej polewy.

Sprawdź, jak przygotować 13 ciasteczek:

Maślane ciasteczka z białą czekoladą
Przypnij przepis
0 Dodaj do ulubionych
Czas przygotowania 30 minut Czas pieczenia 10 minut Czas oczekiwania 30 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 13 Kalorie: 169

Składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do przygotowania kremu z białej czekolady potrzebujesz:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce umieść masło, brązowy i biały cukier, jogurt i cukier z prawdziwą wanilią. Ubijaj składniki do powstania puszystej masy.

  2. Do masy dodaj mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia oraz sól i ubijaj, aż się połączą. Ciasto na ciasteczka powinno być miękkie i puszyste.

Formowanie ciasteczek:

  1. Każde ciasto podziel na 13 równych części i uformuj kulki (u mnie po 26 g).

  2. Kulki obtocz w cukrze.

  3. Kulki wyłóż na papierze do pieczenia, zostawiając odstępy po ok. 8 cm, bo ciasteczka się rozleją.

Wypiekanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.
  2. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut.
  3. Upieczone ciasteczka pozostaw na papierze do pieczenia do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

  1. Śmietankę podgrzej, ma być gorąca, ale nie zagotowuj jej.
  2. Czekoladę umieść w wysokim pojemniku, zalej śmietanką i pozostaw na 1 minutę.

  3. Wymieszaj do połączenia.

Dekorowanie:

  1. Gdy krem będzie miał temperaturę 40°C, przełóż go do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę.

  2. Szybkim ruchem wykonaj na ciasteczkach nieregularne linie. 

  3. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut do całkowitego zastygnięcia kremu.

Słowa kluczowe: czekolada, migdały, masło
Przewijanie do góry