
Maślane ciasteczka z białą czekoladą zaskakują delikatną chrupkością. Ich wyjątkowy smak podkreśla subtelny migdałowy akcent, a aksamitny krem z białej czekolady doskonale uzupełnia całość, rozpływając się w ustach. To idealne połączenie kontrastujących tekstur – kruchego ciasta i kremowego, czekoladowego kremu.
Są szybkie i proste do przygotowania, a efekt? Znikają z talerza szybciej niż zdążysz powiedzieć „Smacznego”!
Maślane ciasteczka z białą czekoladą
Maślane, lekko chrupiące ciasteczka. Ich sekretem jest subtelna migdałowa nuta, która nadaje im wyjątkowego charakteru oraz aksamitny krem z białej czekolady, który rozpływa się w ustach, idealnie dopełniając całość. Każdy kęs to idealne połączenie tekstur – chrupkość ciasta i delikatnej kremowej polewy.
Sprawdź, jak przygotować 13 ciasteczek:
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do przygotowania kremu z białej czekolady potrzebujesz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
-
W dużej misce umieść masło, brązowy i biały cukier, jogurt i cukier z prawdziwą wanilią. Ubijaj składniki do powstania puszystej masy.
-
Do masy dodaj mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia oraz sól i ubijaj, aż się połączą. Ciasto na ciasteczka powinno być miękkie i puszyste.
Formowanie ciasteczek:
-
Każde ciasto podziel na 13 równych części i uformuj kulki (u mnie po 26 g).
-
Kulki obtocz w cukrze.
-
Kulki wyłóż na papierze do pieczenia, zostawiając odstępy po ok. 8 cm, bo ciasteczka się rozleją.
Wypiekanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.
-
Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10 minut.
-
Upieczone ciasteczka pozostaw na papierze do pieczenia do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
-
Śmietankę podgrzej, ma być gorąca, ale nie zagotowuj jej.
-
Czekoladę umieść w wysokim pojemniku, zalej śmietanką i pozostaw na 1 minutę.
-
Wymieszaj do połączenia.
Dekorowanie:
-
Gdy krem będzie miał temperaturę 40°C, przełóż go do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę.
-
Szybkim ruchem wykonaj na ciasteczkach nieregularne linie.
-
Wstaw do lodówki na ok. 30 minut do całkowitego zastygnięcia kremu.
