Makaroniki z kremem czekoladowym i wiśniami

Porcje: 8
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Makaroniki – wyzwanie w kuchni, rozkosz na talerzu
Makaroniki z kremem czekoladowym i wiśniami

Makaroniki z kremem czekoladowym i wiśniami

Makaroniki to małe, kapryśne ciasteczka, które potrafią sprawić niemałe wyzwanie w kuchni, ale ich delikatność i smak wynagradzają każdy wysiłek. Moje wersje tych francuskich przysmaków to połączenie aksamitnego, czekoladowego kremu z orzeźwiającymi wiśniami, które nadają im wyjątkowego charakteru.

Sprawdź, jak je przygotować :)

Makaroniki z kremem czekoladowym i wiśniami
Czas przygotowania 40 minut Czas pieczenia 15 minut Czas oczekiwania 6 godzin Temperatura pieczenia: 140  C Porcje: 8 Kalorie: 201

Składniki

Do przygotowania makaroników (16 połówek) potrzebujesz:

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Do przygotowania frużeliny potrzebujesz:

Przygotowanie

Przygotowanie makaroników:

  1. Matę perforowaną do makaroników przetrzyj ręczniczkiem papierowym nasączonym w spirytusie, aby ją odtłuścić.
  2. Mąkę migdałową i cukier puder (2) rozdrobnij przy pomocy rozdrabniacza, uważaj, aby nie wytrącił się tłuszcz, składniki mają się połączyć, a to trwa kilka sekund.
  3. Jeśli Twoja mąka jest zbyt tłusta lub wilgotna, możesz ją wysuszyć (tutaj znajdziesz sposób na suszenie mąki migdałowej).
  4. Mąkę z cukrem przesiej dwukrotnie przez drobne sito.
  5. W misce umieść białka, cukier kryształ, cukier puder (1) i barwnik w proszku.
  6. Całość ubijaj na średnich obrotach do uzyskania twardych wierzchołków.
  7. Do tak ubitych białek dodawaj mąkę migdałową z cukrem (stopniowo w trzech partiach) delikatnie mieszając.
  8. Delikatnie rozetrzyj masę o ścianki miski, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  9. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  10. Szprycuj masę pod kątem prostym na matę.
  11. Aby makaroniki się ładnie rozlały złap przeciwległe brzegi matu i pofaluj nią kilka razy.
  12. Jeśli zauważysz jeszcze pęcherzyki powietrza, usuń je przy pomocy wykałaczki.
  13. Tak przygotowane makaroniki pozostaw do wysuszenia. Ja wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 50°C (termoobieg), aż nie będą lepić się do palca i wyjmuję je z piekarnika.
  14. Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C i piecz przez 15 minut.
  15. Gorące makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  16. Zimne makaroniki zdejmij z maty.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

  1. Czekoladę posiekaj.
  2. Śmietankę podgrzej, ma być gorąca (nie zagotowuj jej).
  3. Czekoladę zalej gorącą śmietanką i pozostaw na dwie minuty.
  4. Całość dokładnie wymieszaj lub zblenduj.
  5. Przelej do niskiego naczynia i przykryj folią w kontakcie.
  6. Wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.

Przygotowanie frużeliny wiśniowej:

  1. Wiśnie i cukier umieść w garnku i podgrzewaj do miękkości.
  2. Skrobię i wodę wymieszaj.
  3. Zawiesinę przelej do gotujących się wiśni i energicznie mieszając gotuj przez ok. 2 minuty.
  4. Wystudź.

Przekładanie makaroników:

  1. Po tym czasie przełóż masę do rękawa cukierniczego i przełóż makaroniki, zostawiając szczelinę w środku na frużelinę wiśniową.
  2. Zimną frużelinę umieść w szczelinie w kremie.
  3. Makaronik przykryj drugą skorupką.
Przewijanie do góry