Dżem pomarańczowy

Porcje: 1
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Dodaj świeżości swoim wypiekom, dzięki pomarańczowemu dżemowi
Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy łączy soczysty miąższ z aromatyczną skórką pomarańczy, tworząc idealną równowagę między słodyczą a cytrusową świeżością. Doskonały do ciast, jako dodatek do deserów lub na kanapki 🍯🌞

Sprawdź, jak go przygotować :)

Dżem pomarańczowy
Przypnij przepis
0 Dodaj do ulubionych
Czas przygotowania 15 minut Czas pieczenia 25 minut Czas oczekiwania 6 minut Porcje: 1 Kalorie: 638

Składniki

Do przygotowania dżemu pomarańczowego potrzebujesz:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie owoców:

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i wyparz.
  2. Z pomarańczy obierz skórkę, bez białych części.
  3. Obetnij końcówki pomarańczy i białe części, tak aby miąższ bez błonek był widoczny.
  4. Wytnij każdą cząstkę miąższu bez błonek.

Przygotowanie skórki pomarańczowej:

  1. Do garnka wlej 1l wody, dodaj sól, zagotuj.
  2. Do gotującej wody wrzuć skórkę pomarańczową i gotuj 10 minut.
  3. Wylej wodę, pozostawiając skórkę w garnku i zalej kolejną porcją wody, gotuj kolejne 10 minut.

Gotowanie dżemu:

  1. W osobnym garnku umieść cząstki pomarańczy i gotowaną skórkę.
  2. Gotuj do częściowej redukcji soku.
  3. Pomarańcze przelej do wysokiego naczynia i zblenduj.
  4. Umieść ponownie w garnku i zagotuj.
  5. Cukier i pektynę wymieszaj.
  6. Cukier z pektyną gotuj 2-3 minuty do zgęstnienia.

Schładzanie:

  1. Przelej do pojemnika i przykryj folią w kontakcie.
  2. Wystudzony dżem wstaw do lodówki na kilka godzin.
Słowa kluczowe: pomarańcze
Przewijanie do góry