
Dżem pomarańczowy
Dżem pomarańczowy łączy soczysty miąższ z aromatyczną skórką pomarańczy, tworząc idealną równowagę między słodyczą a cytrusową świeżością. Doskonały do ciast, jako dodatek do deserów lub na kanapki 🍯🌞
Sprawdź, jak go przygotować :)
Składniki
Do przygotowania dżemu pomarańczowego potrzebujesz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie owoców:
-
Pomarańcze dokładnie umyj i wyparz.
-
Z pomarańczy obierz skórkę, bez białych części.
-
Obetnij końcówki pomarańczy i białe części, tak aby miąższ bez błonek był widoczny.
-
Wytnij każdą cząstkę miąższu bez błonek.
Przygotowanie skórki pomarańczowej:
-
Do garnka wlej 1l wody, dodaj sól, zagotuj.
-
Do gotującej wody wrzuć skórkę pomarańczową i gotuj 10 minut.
-
Wylej wodę, pozostawiając skórkę w garnku i zalej kolejną porcją wody, gotuj kolejne 10 minut.
Gotowanie dżemu:
-
W osobnym garnku umieść cząstki pomarańczy i gotowaną skórkę.
-
Gotuj do częściowej redukcji soku.
-
Pomarańcze przelej do wysokiego naczynia i zblenduj.
-
Umieść ponownie w garnku i zagotuj.
-
Cukier i pektynę wymieszaj.
-
Cukier z pektyną gotuj 2-3 minuty do zgęstnienia.
Schładzanie:
-
Przelej do pojemnika i przykryj folią w kontakcie.
-
Wystudzony dżem wstaw do lodówki na kilka godzin.
pomarańcze
