Cynamonowe muffinki

Porcje: 12
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Cini Minis w formie muffinek – smak, który pokochasz!
Cynamonowe muffinki

Cynamonowe muffinki

Te muffiny przypominają smakiem kultowe płatki Cini Minis – miękkie, wilgotne, z idealnie wyważoną nutą cynamonu. Waniliowo-cynamonowe warstwy przeplatają się, tworząc marmurkowy efekt, a puszysty krem cynamonowy dodaje im wyjątkowego charakteru. Całość dopełnia dekoracja z ciasteczek Lotus.

Sprawdź, jak przygotować 12 muffinek :)

Cynamonowe muffinki
Przypnij przepis
0 Dodaj do ulubionych
Czas przygotowania 50 minut Czas pieczenia 23 minuty Czas oczekiwania 60 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 12 Kalorie: 396

Składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do przygotowania kremu cynamonowego potrzebujesz:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie składników suchych:

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstaw na później.

Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce umieść masło, cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem przez około 2 minuty, aż masa stanie się puszysta.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując, aby masa była jednolita.
  3. Do maślanej masy dodawaj suche składniki w trzech partiach, mieszając na niskich obrotach miksera, aż się połączą.
  4. Na koniec dodaj śmietanę i olej. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  5. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

Formowanie:

  1. Do przygotowanych wcześniej papilotek wykładaj na przemian: ciasto waniliowe - ciasto cynamonowe - ciasto waniliowe, do 3/4 wysokości papilotek.
  2. Wykałaczką delikatnie przemieszaj ciasto w każdej papilotce, tworząc marmurkowy wzór.

Wypiekanie:

  1. Piekarnik nastaw na 160°C, grzanie góra-dół.
  2. Piecz muffinki przez ok. 20-23 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
  3. Gorące muffinki pozostaw do wystygnięcia.

Nasączanie:

  1. Ostudzone muffiny nasącz zimną herbatą, na każdą muffinkę użyj dwóch łyżeczek herbaty. Jeśli herbata nie będzie wsiąkać, możesz zanurzyć górę muffinki w herbacie, na kilka sekund, tak aby nie zamoczyć papilotek.

Przygotowanie kremu cynamonowego i dekorowanie:

  1. Wszystkie składniki na krem umieść w misce i miksuj do uzyskania puszystego kremu.
  2. Krem przełóż do worka cukierniczego i wyszprycuj na muffiny.
  3. Po nałożeniu kremu oprósz muffiny cynamonem.

  4. Ciasteczka Lotus przetnij na połówki i umieść w kremie.
  5. Ostatnie ciasteczko pokrusz i posyp po muffinkach.
Słowa kluczowe: cynamon, mascarpone, migdały
Przewijanie do góry