Cynamonki z jabłkami

Porcje: 14
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Delikatne bułeczki z cynamonem, jabłkami i aksamitnym kremem
Cynamonki z jabłkami

Cynamonki z jabłkami

Cynamonki z jabłkami i kremem śmietankowym to wyjątkowe, puszyste bułeczki pełne aromatycznego cynamonu i soczystych jabłek. Są delikatnie słodkie, a mięciutkie ciasto doskonale komponuje się z aksamitnie gładkim kremem śmietankowym. Idealne na jesienne popołudnie przy filiżance kawy!

Sprawdź, jak przygotować 14 cynamonek :)

Cynamonki z jabłkami
Czas przygotowania 40 minut Czas pieczenia 25 minut Czas oczekiwania 14 godzin Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 14 Kalorie: 442

Składniki

Do przygotowania spodu potrzebujesz:

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

Dodatkowo:

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Masło rozpuść i wystudź.
  2. Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieść w misie i zagnieć.
  3. Dodaj masło i zagniataj do powstania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto umieść w wysokiej misce, przykryj folią i umieść w lodówce na 12 godzin.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
  6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubość ok. 1 cm.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Miękkie masło, cukier i cynamon umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą masę rozsmaruj na cienką warstwą na cieście, pozostawiając 3 cm bok ciasta bez masy.
  3. Jabłka obierz, zetrzyj na grubych oczkach.
  4. Odciśnij nadmiar soku i połącz z sokiem z cytryny.
  5. Jabłka rozprowadź po warstwie z cynamonowej.

Formowanie cynamonek i wyrastanie:

  1. Zawiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od strony z nadzieniem.
  2. Cynamonki wytnij przy pomocy nici (nóż zgniecie ciasto).
  3. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia włóż cynamonki, pozostawiając wolne przestrzenie, bo ciasto jeszcze urośnie.
  4. Przykryj ściereczką, umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. W wolne przestrzenie pomiędzy ciastem wlej śmietankę.

Wypiekanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
  2. Piecz przez ok. 25 - 30 minut, na złoty kolor.
  3. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu i dekorowanie:

  1. Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce i ubij na puszystą masę.
  2. Gotowy krem ułóż na przestudzone cynamonki.
Słowa kluczowe: jabłka, cynamon, serek śmietankowy
Przewijanie do góry