
Cynamonki z jabłkami
Cynamonki z jabłkami i kremem śmietankowym to wyjątkowe, puszyste bułeczki pełne aromatycznego cynamonu i soczystych jabłek. Są delikatnie słodkie, a mięciutkie ciasto doskonale komponuje się z aksamitnie gładkim kremem śmietankowym. Idealne na jesienne popołudnie przy filiżance kawy!
Sprawdź, jak przygotować 14 cynamonek :)
Składniki
Do przygotowania spodu potrzebujesz:
Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:
Dodatkowo:
Do przygotowania kremu potrzebujesz:
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
-
Masło rozpuść i wystudź.
-
Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieść w misie i zagnieć.
-
Dodaj masło i zagniataj do powstania jednolitego ciasta.
-
Ciasto umieść w wysokiej misce, przykryj folią i umieść w lodówce na 12 godzin.
-
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
-
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubość ok. 1 cm.
Przygotowanie nadzienia:
-
Miękkie masło, cukier i cynamon umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
-
Powstałą masę rozsmaruj na cienką warstwą na cieście, pozostawiając 3 cm bok ciasta bez masy.
-
Jabłka obierz, zetrzyj na grubych oczkach.
-
Odciśnij nadmiar soku i połącz z sokiem z cytryny.
-
Jabłka rozprowadź po warstwie z cynamonowej.
Formowanie cynamonek i wyrastanie:
-
Zawiń ciasto w ciasny rulon, zaczynając od strony z nadzieniem.
-
Cynamonki wytnij przy pomocy nici (nóż zgniecie ciasto).
-
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia włóż cynamonki, pozostawiając wolne przestrzenie, bo ciasto jeszcze urośnie.
-
Przykryj ściereczką, umieść w ciepłym miejscu i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
W wolne przestrzenie pomiędzy ciastem wlej śmietankę.
Wypiekanie:
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 180℃ (góra-dół).
-
Piecz przez ok. 25 - 30 minut, na złoty kolor.
-
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu i dekorowanie:
-
Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce i ubij na puszystą masę.
-
Gotowy krem ułóż na przestudzone cynamonki.
jabłka, cynamon, serek śmietankowy
