
To ciasto orzechowo-morelowe to elegancki deser, który zachwyca delikatnością i wyważonym smakiem. Trzy cienkie, migdałowo-maślane biszkopty przełożone są domową konfiturą z moreli, przygotowaną z dodatkiem pektyny, by uzyskać idealną konsystencję i naturalną słodycz owoców. Każdą warstwę ciasta nasączono herbatą, co nadaje mu wilgotności i głębi smaku. Całość spaja puszysty krem na bazie mascarpone, śmietanki i białej czekolady z orzechami laskowymi, który wnosi kremowość i subtelny orzechowy aromat. Wierzch deseru oprószony jest tartymi orzechami, co nie tylko zdobi, ale i podkreśla smak całego wypieku.
Ciasto orzechowo-morelowe
Delikatne biszkopty z nutą migdałów, przełożone morelową konfiturą i puszystym kremem z mascarpone, śmietanki i białej czekolady z orzechami. Każda warstwa nasączona herbatą dodaje wilgotności i głębi smaku. Całość zwieńczona tartymi orzechami to deser elegancki, sezonowy i pełen harmonii.
Sprawdź, jak przygotować 20 porcji ciasta ;)
Składniki
Do przygotowania biszkoptów będziesz potrzebować:
Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
Do przygotowania konfitury morelowej będziesz potrzebować:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie konfitury morelowej:
-
Zblenduj morele na gładkie puree i przelej do garnka.
-
W osobnej miseczce wymieszaj cukier z pektyną.
-
Podgrzewaj puree morelowe do 35°C, następnie dodaj cukier z pektyną.
-
Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty, ciągle mieszając.
-
Przełóż konfiturę do płaskiego pojemnika, przykryj folią spożywczą „w kontakcie” i pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta (w 3 partiach, forma 20 x 35 cm):
-
Podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestudzenia – powinno mieć ok. 45°C.
-
Wymieszaj mąkę pszenną z mąką migdałową.
-
Ubij żółtka z cukrem (1) na puszystą, jasną masę.
-
W drugiej misce ubij białka z solą, stopniowo dodając cukier (2), aż powstanie sztywna piana.
-
Delikatnie połącz masę z żółtek z pianą z białek.
-
Dodaj suche składniki (mąki), wymieszaj.
-
Wlej przestudzone mleko z masłem i wymieszaj do połączenia.
Pieczenie:
-
Rozgrzej piekarnik do 165°C (góra-dół).
-
Piecz każdą warstwę osobno przez ok. 15 minut, aż będzie lekko złocista.
-
Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
-
Rozpuść czekoladę z orzechami, a następnie dokładnie zblenduj.
-
Ubij mascarpone ze śmietanką i rozdrobnioną czekoladą – do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Składanie ciasta:
-
Przytnij biszkopty do rozmiaru 15 x 30 cm.
-
Nasącz pierwszy blat herbatą, wyłóż połowę konfitury, rozprowadź ⅓ kremu.
-
Przykryj drugim biszkoptem, nasącz, posmaruj resztą konfitury i kolejną porcją kremu.
-
Nałóż ostatni blat, nasącz i rozprowadź pozostały krem.
-
Wstaw ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc.
Dekorowanie:
-
Przed krojeniem oprósz ciasto tartymi orzechami.
-
Pokrój w porcje o wymiarach ok. 2,5 x 7,5 cm.
