Ciasto orzechowo-morelowe

Porcje: 20
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
ciasto orzechowo-morelowe


To ciasto orzechowo-morelowe to elegancki deser, który zachwyca delikatnością i wyważonym smakiem. Trzy cienkie, migdałowo-maślane biszkopty przełożone są domową konfiturą z moreli, przygotowaną z dodatkiem pektyny, by uzyskać idealną konsystencję i naturalną słodycz owoców. Każdą warstwę ciasta nasączono herbatą, co nadaje mu wilgotności i głębi smaku. Całość spaja puszysty krem na bazie mascarpone, śmietanki i białej czekolady z orzechami laskowymi, który wnosi kremowość i subtelny orzechowy aromat. Wierzch deseru oprószony jest tartymi orzechami, co nie tylko zdobi, ale i podkreśla smak całego wypieku.

Ciasto orzechowo-morelowe

Delikatne biszkopty z nutą migdałów, przełożone morelową konfiturą i puszystym kremem z mascarpone, śmietanki i białej czekolady z orzechami. Każda warstwa nasączona herbatą dodaje wilgotności i głębi smaku. Całość zwieńczona tartymi orzechami to deser elegancki, sezonowy i pełen harmonii.

Sprawdź, jak przygotować 20 porcji ciasta ;)

ciasto orzechowo-morelowe
Czas przygotowania 70 minut Czas pieczenia 15 minut Temperatura pieczenia: 165  C Porcje: 20

Składniki

Do przygotowania biszkoptów będziesz potrzebować:

Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:

Do przygotowania konfitury morelowej będziesz potrzebować:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Przygotowanie konfitury morelowej:

  1. Zblenduj morele na gładkie puree i przelej do garnka.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj cukier z pektyną.
  3. Podgrzewaj puree morelowe do 35°C, następnie dodaj cukier z pektyną.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty, ciągle mieszając.
  5. Przełóż konfiturę do płaskiego pojemnika, przykryj folią spożywczą „w kontakcie” i pozostaw do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta (w 3 partiach, forma 20 x 35 cm):

  1. Podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestudzenia – powinno mieć ok. 45°C.
  2. Wymieszaj mąkę pszenną z mąką migdałową.
  3. Ubij żółtka z cukrem (1) na puszystą, jasną masę.
  4. W drugiej misce ubij białka z solą, stopniowo dodając cukier (2), aż powstanie sztywna piana.
  5. Delikatnie połącz masę z żółtek z pianą z białek.
  6. Dodaj suche składniki (mąki), wymieszaj.
  7. Wlej przestudzone mleko z masłem i wymieszaj do połączenia.

Pieczenie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (góra-dół).
  2. Piecz każdą warstwę osobno przez ok. 15 minut, aż będzie lekko złocista.
  3. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

  1. Rozpuść czekoladę z orzechami, a następnie dokładnie zblenduj.
  2. Ubij mascarpone ze śmietanką i rozdrobnioną czekoladą – do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Składanie ciasta:

  1. Przytnij biszkopty do rozmiaru 15 x 30 cm.
  2. Nasącz pierwszy blat herbatą, wyłóż połowę konfitury, rozprowadź ⅓ kremu.
  3. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz, posmaruj resztą konfitury i kolejną porcją kremu.
  4. Nałóż ostatni blat, nasącz i rozprowadź pozostały krem.
  5. Wstaw ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc.

Dekorowanie:

  1. Przed krojeniem oprósz ciasto tartymi orzechami.
  2. Pokrój w porcje o wymiarach ok. 2,5 x 7,5 cm.
Słowa kluczowe: orzechy laskowe, morele, herbata, czekolada
Przewijanie do góry