Bułeczki w kształcie kwiatów

Bułeczki w kształcie kwiatów

Bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatów to nie tylko pyszny, ale i efektowny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe formowane w kwiatowe kształty sprawia, że te bułeczki są idealne jako alternatywna wersja zwykłych okrągłych bułeczek.
Bułeczki możesz podawać na słodko, z kremem czy dżemem, lub na słono z różnymi dodatkami.

Sprawdź, jak przygotować ciasto na 5 dużych bułeczek 🙂

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 330 g mąki pszennej typu 550,
  • 165 g ciepłego mleka,
  • 40 g cukru,
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 4 g soli,
  • 1 jajka,
  • 60 g masła,
  • czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie),
  • 1 jajka do posmarowania bułeczek.

Przygotowanie:

  • Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
  • Wszystkie składniki poza masłem umieść w misie i przy pomocy miksera (końcówka hak) lub ręcznie wyrób na gładką masę.
  • Do ciasta dodaj masło i wyrabiaj dalej, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj barwnik spożywczy i wyrabiaj do całkowitego rozprowadzenia barwnika.
  • Oba ciasta przykry ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie każde z ciast podziel na 15 równych części (ok. 20 g) i uformuj z nich kulki.
  • Kolorowe ciasto układaj na przemian, tak aby każdy kwiatek składał się z 3 kulek bez barwnika i 3 kulek z barwnikiem.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na 30 – 60 minut, aż ciasto stanie się puszyste.
  • Po tym czasie posmaruj formowanie kwiaty rozbitym jajkiem.
  • Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub na złoty kolor.



Smacznego! 🙂

Przewijanie do góry