
Bułeczki drożdżowe w kształcie kwiatów to nie tylko pyszny, ale i efektowny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe formowane w kwiatowe kształty sprawia, że te bułeczki są idealne jako alternatywna wersja zwykłych okrągłych bułeczek.
Bułeczki możesz podawać na słodko, z kremem czy dżemem, lub na słono z różnymi dodatkami.
Sprawdź, jak przygotować ciasto na 5 dużych bułeczek 🙂
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- 330 g mąki pszennej typu 550,
- 165 g ciepłego mleka,
- 40 g cukru,
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 7 g suchych drożdży,
- 4 g soli,
- 1 jajka,
- 60 g masła,
- czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie),
- 1 jajka do posmarowania bułeczek.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki poza masłem umieść w misie i przy pomocy miksera (końcówka hak) lub ręcznie wyrób na gładką masę.
- Do ciasta dodaj masło i wyrabiaj dalej, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj barwnik spożywczy i wyrabiaj do całkowitego rozprowadzenia barwnika.
- Oba ciasta przykry ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie każde z ciast podziel na 15 równych części (ok. 20 g) i uformuj z nich kulki.
- Kolorowe ciasto układaj na przemian, tak aby każdy kwiatek składał się z 3 kulek bez barwnika i 3 kulek z barwnikiem.
- Pozostaw do wyrośnięcia na 30 – 60 minut, aż ciasto stanie się puszyste.
- Po tym czasie posmaruj formowanie kwiaty rozbitym jajkiem.
- Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub na złoty kolor.
Smacznego! 🙂
