
Cynamonowe muffinki
Te muffiny przypominają smakiem kultowe płatki Cini Minis – miękkie, wilgotne, z idealnie wyważoną nutą cynamonu. Waniliowo-cynamonowe warstwy przeplatają się, tworząc marmurkowy efekt, a puszysty krem cynamonowy dodaje im wyjątkowego charakteru. Całość dopełnia dekoracja z ciasteczek Lotus.
Sprawdź, jak przygotować 12 muffinek :)
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do przygotowania kremu cynamonowego potrzebujesz:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Przygotowanie składników suchych:
-
W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstaw na później.
Przygotowanie ciasta:
-
W dużej misce umieść masło, cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem przez około 2 minuty, aż masa stanie się puszysta.
-
Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując, aby masa była jednolita.
-
Do maślanej masy dodawaj suche składniki w trzech partiach, mieszając na niskich obrotach miksera, aż się połączą.
-
Na koniec dodaj śmietanę i olej. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
-
Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
Formowanie:
-
Do przygotowanych wcześniej papilotek wykładaj na przemian: ciasto waniliowe - ciasto cynamonowe - ciasto waniliowe, do 3/4 wysokości papilotek.
-
Wykałaczką delikatnie przemieszaj ciasto w każdej papilotce, tworząc marmurkowy wzór.
Wypiekanie:
-
Piekarnik nastaw na 160°C, grzanie góra-dół.
-
Piecz muffinki przez ok. 20-23 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
-
Gorące muffinki pozostaw do wystygnięcia.
Nasączanie:
-
Ostudzone muffiny nasącz zimną herbatą, na każdą muffinkę użyj dwóch łyżeczek herbaty. Jeśli herbata nie będzie wsiąkać, możesz zanurzyć górę muffinki w herbacie, na kilka sekund, tak aby nie zamoczyć papilotek.
Przygotowanie kremu cynamonowego i dekorowanie:
-
Wszystkie składniki na krem umieść w misce i miksuj do uzyskania puszystego kremu.
-
Krem przełóż do worka cukierniczego i wyszprycuj na muffiny.
-
Po nałożeniu kremu oprósz muffiny cynamonem.
-
Ciasteczka Lotus przetnij na połówki i umieść w kremie.
-
Ostatnie ciasteczko pokrusz i posyp po muffinkach.
