Piernikowe ciasteczka z pomarańczą

Porcje: 36
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Czy można zastąpić tradycyjne pierniczki?
Ciasteczka korzenne

Piernikowe ciasteczka z pomarańczą

Te ciasteczka to zaskakująca alternatywa dla klasycznych pierniczków. Przyprawy korzenne, miód i masło tworzą bazę, która skrywa kremowe serowe nadzienie o pomarańczowej nucie. Całość dopełnia aromatyczna posypka, która podkreśla świąteczny charakter wypieku.

Sprawdź, jak przygotować 36 ciasteczek ;)

Ciasteczka korzenne
Czas przygotowania 40 minut Czas pieczenia 12 minut Czas oczekiwania 90 minut Temperatura pieczenia: 180  C Porcje: 36 Kalorie: 228

Składniki

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

Do przygotowania cukrowej posypki potrzebujesz:

Przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia:

  1. W małej miseczce połącz wszystkie składniki za pomocą silikonowej szpatuły, aż masa będzie gładka i jednolita.
  2. Przełóż nadzienie do rękawa cukierniczego i wyciskaj kółka o masie ok. 10 g na papier do pieczenia (powinno wyjść 36 porcji). Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, użyj łyżki, aby uformować małe porcje.
  3. Umieść gotowe nadzienie w zamrażarce i poczekaj, aż całkowicie zamarznie. Gdy nadzienie będzie gotowe, rozpocznij przygotowywanie ciasta i posypki.

Przygotowanie posypki:

  1. W płaskiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki, aż równomiernie się połączą.

Przygotowanie ciasta:

  1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, używając miksera, przez około 2 minuty, aż masa stanie się puszysta.
  2. Dodaj żółtka i miód, a następnie ponownie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mąkę, sodę oraz przyprawy.
  4. Stopniowo, w 4 porcjach, dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.

Formowanie ciasteczek:

  1. Podziel ciasto na 36 równych porcji (każda po około 42 g).
  2. Rozpłaszcz każdą porcję ciasta, a na środku umieść zamrożone nadzienie. Zawiń brzegi ciasta tak, aby dokładnie zamknąć nadzienie w środku. Wyjmuj nadzienie z zamrażarki partiami (po 2-3 sztuki), aby nadzienie się nie rozpuściło.

  3. Uformowane kulki obtocz dokładnie w przygotowanej korzennej posypce.
  4. Gotowe ciasteczka przechowuj w zamrażarce do momentu pieczenia.

Wypiekanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustawiając grzanie góra-dół.
  2. Na papierze lub macie do pieczenia ułóż po 8 ciasteczek, pozostawiając odstępy – ciasteczka urosną. Jeśli nie masz pewności czy się zmieszczą, piecz po 6 ciasteczek na raz.

  3. Piecz przez około 12 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.

Studzenie:

  1. Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika możesz poprawić kształt ciasteczek, używając większej niż ich średnica okrągłej wykrawaczki. Umieść ją wokół ciasteczka i delikatnie wykonuj koliste ruchy, aby nadać im idealnego kształtu – możesz pominąć ten krok.

  2. Pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia przez około 10 minut. W przeciwnym razie mogą się rozpaść.

Słowa kluczowe: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, przyprawy korzenne, skórka pomarańczowa, serek śmietankowy, miód
Przewijanie do góry