
Piernikowe ciasteczka z pomarańczą
Te ciasteczka to zaskakująca alternatywa dla klasycznych pierniczków. Przyprawy korzenne, miód i masło tworzą bazę, która skrywa kremowe serowe nadzienie o pomarańczowej nucie. Całość dopełnia aromatyczna posypka, która podkreśla świąteczny charakter wypieku.
Sprawdź, jak przygotować 36 ciasteczek ;)
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:
Do przygotowania cukrowej posypki potrzebujesz:
Przygotowanie:
Przygotowanie nadzienia:
-
W małej miseczce połącz wszystkie składniki za pomocą silikonowej szpatuły, aż masa będzie gładka i jednolita.
-
Przełóż nadzienie do rękawa cukierniczego i wyciskaj kółka o masie ok. 10 g na papier do pieczenia (powinno wyjść 36 porcji). Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, użyj łyżki, aby uformować małe porcje.
-
Umieść gotowe nadzienie w zamrażarce i poczekaj, aż całkowicie zamarznie. Gdy nadzienie będzie gotowe, rozpocznij przygotowywanie ciasta i posypki.
Przygotowanie posypki:
-
W płaskiej miseczce wymieszaj wszystkie składniki, aż równomiernie się połączą.
Przygotowanie ciasta:
-
W dużej misce utrzyj masło z cukrem, używając miksera, przez około 2 minuty, aż masa stanie się puszysta.
-
Dodaj żółtka i miód, a następnie ponownie wymieszaj.
-
W osobnej misce połącz mąkę, sodę oraz przyprawy.
-
Stopniowo, w 4 porcjach, dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
Formowanie ciasteczek:
-
Podziel ciasto na 36 równych porcji (każda po około 42 g).
-
Rozpłaszcz każdą porcję ciasta, a na środku umieść zamrożone nadzienie. Zawiń brzegi ciasta tak, aby dokładnie zamknąć nadzienie w środku. Wyjmuj nadzienie z zamrażarki partiami (po 2-3 sztuki), aby nadzienie się nie rozpuściło.
-
Uformowane kulki obtocz dokładnie w przygotowanej korzennej posypce.
-
Gotowe ciasteczka przechowuj w zamrażarce do momentu pieczenia.
Wypiekanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustawiając grzanie góra-dół.
-
Na papierze lub macie do pieczenia ułóż po 8 ciasteczek, pozostawiając odstępy – ciasteczka urosną. Jeśli nie masz pewności czy się zmieszczą, piecz po 6 ciasteczek na raz.
-
Piecz przez około 12 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Studzenie:
-
Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika możesz poprawić kształt ciasteczek, używając większej niż ich średnica okrągłej wykrawaczki. Umieść ją wokół ciasteczka i delikatnie wykonuj koliste ruchy, aby nadać im idealnego kształtu – możesz pominąć ten krok.
-
Pozostaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia przez około 10 minut. W przeciwnym razie mogą się rozpaść.
