
Makaroniki z kremem czekoladowym i wiśniami
Makaroniki to małe, kapryśne ciasteczka, które potrafią sprawić niemałe wyzwanie w kuchni, ale ich delikatność i smak wynagradzają każdy wysiłek. Moje wersje tych francuskich przysmaków to połączenie aksamitnego, czekoladowego kremu z orzeźwiającymi wiśniami, które nadają im wyjątkowego charakteru.
Sprawdź, jak je przygotować :)
Składniki
Do przygotowania makaroników (16 połówek) potrzebujesz:
Do przygotowania kremu potrzebujesz:
Do przygotowania frużeliny potrzebujesz:
Przygotowanie
Przygotowanie makaroników:
-
Matę perforowaną do makaroników przetrzyj ręczniczkiem papierowym nasączonym w spirytusie, aby ją odtłuścić.
-
Mąkę migdałową i cukier puder (2) rozdrobnij przy pomocy rozdrabniacza, uważaj, aby nie wytrącił się tłuszcz, składniki mają się połączyć, a to trwa kilka sekund.
-
Jeśli Twoja mąka jest zbyt tłusta lub wilgotna, możesz ją wysuszyć (tutaj znajdziesz sposób na suszenie mąki migdałowej).
-
Mąkę z cukrem przesiej dwukrotnie przez drobne sito.
-
W misce umieść białka, cukier kryształ, cukier puder (1) i barwnik w proszku.
-
Całość ubijaj na średnich obrotach do uzyskania twardych wierzchołków.
-
Do tak ubitych białek dodawaj mąkę migdałową z cukrem (stopniowo w trzech partiach) delikatnie mieszając.
-
Delikatnie rozetrzyj masę o ścianki miski, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
-
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
-
Szprycuj masę pod kątem prostym na matę.
-
Aby makaroniki się ładnie rozlały złap przeciwległe brzegi matu i pofaluj nią kilka razy.
-
Jeśli zauważysz jeszcze pęcherzyki powietrza, usuń je przy pomocy wykałaczki.
-
Tak przygotowane makaroniki pozostaw do wysuszenia. Ja wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 50°C (termoobieg), aż nie będą lepić się do palca i wyjmuję je z piekarnika.
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C i piecz przez 15 minut.
-
Gorące makaroniki wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
-
Zimne makaroniki zdejmij z maty.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
-
Czekoladę posiekaj.
-
Śmietankę podgrzej, ma być gorąca (nie zagotowuj jej).
-
Czekoladę zalej gorącą śmietanką i pozostaw na dwie minuty.
-
Całość dokładnie wymieszaj lub zblenduj.
-
Przelej do niskiego naczynia i przykryj folią w kontakcie.
-
Wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
Przygotowanie frużeliny wiśniowej:
-
Wiśnie i cukier umieść w garnku i podgrzewaj do miękkości.
-
Skrobię i wodę wymieszaj.
-
Zawiesinę przelej do gotujących się wiśni i energicznie mieszając gotuj przez ok. 2 minuty.
-
Wystudź.
Przekładanie makaroników:
-
Po tym czasie przełóż masę do rękawa cukierniczego i przełóż makaroniki, zostawiając szczelinę w środku na frużelinę wiśniową.
-
Zimną frużelinę umieść w szczelinie w kremie.
-
Makaronik przykryj drugą skorupką.
